Tips inför resan

BTR-resor

TIPS INFÖR  RESAN


Allmänt

Att följa med på en bussresa är ett enkelt, bekvämt och säkert

sätt att semestra. För att göra resan ska kännas ändå tryggare

vill vi här ge några tips inför resan som vi hoppas ska vara till

nytta för dig.


Pass

Giltigt pass ska medföras på alla resor utanför Norden (är du

medborgare i annat land ska pass alltid medföras utanför Sverige).

Här hemma använder vi oftast körkortet som legitimation. I mång

a andra länder accepterar man inte det som identitetshandling,

men det går bra med passet. Har ditt pass kort giltighetstid kvar

(mindre än 6 månader), kan det vara klokt att förnya det innan

resan.


Om du blir sjuk under resan

Tänk på att skaffa det blå EU-kortet från Försäkringskassan.

Skulle du bli sjuk under resan hjälper det dig så att du inte behöver betala för sjukvården på plats. Det kan kosta väldigt mycket annars. För fullständig information, se www.forsakringskassan.se. OBS! Kortet ska du alltid bära med dig, så lägg det i plånboken eller i handväskan.

Tänk också på att se över ditt försäkringsskydd. De flesta hemförsäkringar har ett bra reseskydd och man behöver oftast inte teckna särskild reseförsäkring. Men för säkerhets skull, kolla villkoren för just din försäkring innan du åker. Man bör minst ha försäkring där hemtransport ingår vid sjukdom (om man blir kvar) eller (i värsta fall) dödsfall.


Mediciner

Använder du mediciner som du måste ta regelbundet, så tänk på att ta med dig dem. Ta gärna med så det räcker för lite längre tid än vad resan varar, om det blir förseningar eller om du skulle bli sjuk så du inte kan följa med resan hem.

Ett litet hemapotek med plåster, värktabletter och liknande är alltid bra att ha med.


På bussen

Vi åker med nya, moderna och komfortabla bussar. De har luftkonditionering, toalett och bra benutrymme med justerbara stolar.

Beroende på resans längd kan det ändå vara bra att ta med lite egna hjälpmedel för att få det så bekvämt som möjligt. Det kan vara en uppblåsbar nackkudde, vanlig kudde och kanske en filt. För många kan stödstrumpor vara ett bra hjälpmedel som gör resan skönare.

Lite tidsfördriv är också bra. Något att läsa, spel mm kan hjälpa till på långresan.

Har du problem med åksjuka så tänk på att ta med dig medicin för detta, om du använder det. Apoteken kan oftast ge bra råd.

Säg gärna till redan när du bokar resan och även sedan när du går ombord på bussen till bussförare/reseledare. Vi försöker naturligtvis att hjälpa till så gott vi kan under resan för att motverka besvären, kanske genom att ge dig en bra plats om möjlighet finns.


Under resan

När du är på plats så framgår det av resebeskrivningen om du förväntas ha med dig någon speciell utrustning (t ex vandringskängor, stavar, speciella kläder).

Det finns dock några saker som alltid är bra att ha med:

•Ryggsäck

•Termos

•Regnkläder/paraply

•Bekväma promenadskor (gärna ingångna så du slipper skoskav)Vi önskar dig en trevlig resa!

Välkommen!